Obhájce prvenství v Giro d´Italia neprožívá výsledkově šťastné jaro, přesto Tom Dumoulin věří, že do 4. května, kdy letošní Giro startuje v Jerusalemě, bude v plné formě. Na cestě k ní absolvuje přípravu v pohoří Sierra Nevada. Poslední závodní prověrku pak okusí při ardénské klasice Lutych-Bastogne-Lutych v neděli 22. dubna. A slibuje, že v italské Grand Tour se vyvaruje zažívacích problémů, které ho loni pod Stelviem přinutily „odskočit si na velkou“ přímo v průběhu etapy. Dumoulin své loňské zažívací potíže pečlivě analyzoval společně s odborníky, kteří dospěli k závěru, že večer před etapou nebylo moudré do sebe „cpát“ tolik produktů obsahujících velké množství fruktózy a laktózy. V průběhu několika měsíců se podrobil různým typům diet, aby zjistil, které potraviny jeho zažívacímu traktu sedí nejlépe.

Lídr stáje Sunweb se z loňského nečekaného „výletu do příkopu“ poučil. Letos by se nic podobného nemělo opakovat. „Velké množství potravin obsahuje obtížně stravitelnou fruktózu a laktózu. Někteří lidé s těmito látkami problémy nemají, někdo je však snáží hůře a zrovna já do téhle skupiny patřím. Potíže se objevují zejména při velké zátěži,“ vysvětluje Tom Dumoulin. Zažívací problémy se u něho projevily v loňské sezoně vícekrát, byť ne v tak dramatické podobně jako při Giru. Proto před časem absolvoval dvoudenní pobyt v nemocnici, kde se odborníci snažili přijít jeho zažívání na kloub. Lékaří sledovali, jak jeho střeva reagují na konkrétní potraviny. Dumoulin dostal příslušná dietní doporučení. Výsledkem je optimální stravovací režim, podle kterého se nizozemský cyklista řídí. „Například jsme zjistili, že mi nedělají dobře jablka, která obsahují spoustu fruktózy. Letos dám přednost kiwi,“ usmívá se obhájce prvenství z loňského Gira.

V dlouhých etapových závodech je výživa cyklistů základem úspěchu. Musí do sebe dostat nezbytný počet kalorií, což není jednoduché. Dumoulin patří v pelotonu k „hromotlukům“, jejichž kalorický výdej je mnohem větší než v případě lehounkých vrchařů, jakým je například Nairo Quintana. Výdej kalorií samozřejmě vyžaduje jejich doplnění. Tom Dumoulin měří 186 centimetrů a mimo sezónu váží až 80 kilogramů. V průběhu Gira se jeho hmotnost pohybuje kolem 70 kilogramů, což je sice vzhledem k výšce málo, ale ve srovnání s Quintanovými 48 kily se jedná po pořádnou porci svalů navíc. Ty pochopitelně volají po své porci živin! „V průběhu dlouhých etapových závodů musíte energii doplňovat, i když na jídlo třeba nemáte chuť. Jinak jste zejména ve třetím týdnu vyřízení. Pokud je váš trávicí systém na limitu, snadno se stane, že další příjem potravin jde rovnou ven,“ upozorňuje Dumoulin. Věří, že optimalizovaný výběr potravin mu letos při Giru pomůže třítýdenní závod zvládnout bez větších zažívacích obtíží. „Musím si dávat pozor na složení toho, co jím. Například se vyhýbám klasickým mléčným výrobkům, ale podařilo se nám najít takové, které obsahují méně laktózy,“ uvádí Tom Dumoulin.

-red- Foto: Sunweb Cycling Team