Správná (a také chutná) výživa je kromě tréninku základem racionální přípravy. Tým EF Education First-Drapac se čas od času podělí o recepty na zajímavá řešení „traťovek“ i jiných pokrmů, která jedí jezdci tohoto amerického týmu v průběhu závodů i tréninkových kempů. Dnes nám prozradí recept na „rýžové koláčky“. Rovnou si řekněme, že se připravují v rýžovaru a jejich důležitou ingrediencí je kokosové máslo.

Pokud se do přípravy rýžových koláčků pustíte, nejprve se ujistěte, že jste si skutečně opatřili kokosové máslo a ne známější potravinu kokosové mléko nebo kokosovou smetanu. Kokosové máslo je bílé a polotuhé a mělo by se dát koupit v některých potravinových obchodech specializovaných na zdravou výživu.

Ingredience:

4 šálky vody – 1000 g

2 1/4 šálku bílé „krátké“ rýže – 500 g

3/4 šálku kokosového másla – 200 g

2 lžíce bílého cukru – 25 g

2 lžíce kokosového oleje – 24 g

1 čajová lžička vanilkového extraktu (bez alkoholu)

Příprava:

V rýžovaru smícháme rýži, vodu, cukr, kokosový olej a vanilku. Rýžovar spustíme a směs necháme vařit. Po uvaření rýži smícháme s kokosovým máslem. V této fázi můžeme do směsi přidat libovolné dochucení v podobě např. ovoce, koření, čokolády, nebo oříšků … Důkladně promícháme.

Směs dáme vychladnout (například do „freezer bag“), poté umístíme na tác a přes noc necháme v ledničce.

Druhý den vyndáme, a na prkénku nakrájíme na (třeba) 20 dílků. Můžeme je rovnou zabalit do alobalu a vzít s sebou „na trať“, nebo je skladovat ve vzduchotěsném prostředí, případně v ledničce, kde by měly pro další použití vydržet 4 až 5 dnů.

-MS- Foto:            EF Education First-Drapac Cycling Team